Historie

De kapel is ontstaan uit de kerstgroep die vanaf 1938 onafgebroken o.l.v. Zef l’Ortye in de kerstnacht het dorp van kerstmuziek voorziet. De bange oorlogsjaren en het niet aangesloten zijn bij de Kulturkammer weerhielden de muzikanten er niet van tijdens de kerstnacht te musiceren. De Duitsers in ‘Roa’ knepen een oogje dicht(of sliepen), want ook voor hen was het ‘Weihnacht’. Heden speelt de kapel nog immer kerstmuziek tijdens kerstnacht. De inwoners van Wijnandsrade waarderen deze traditie enorm en nodigen de kapel uit voor een hapje of drankje en bieden de kapel een warme rustplaats tijdens de vake gure nachten. Ook luistert de kapel op tweede kerstdag de H. Mis op met kerstmuziek en wordt er na afloop een pilsje gedronken.

Zef l’Ortye richtte in 1957 een Boerenbloaskapel met kiel, rode zakdoek en zwart petje, op waarvan hij commercieel, artistiek en muzikaal leider was, kortom Zef deed alles voor zijn kapel. Vele optredens uit deze begintijd doen nog steeds de ronde, vooral de optredens in Duitsland. Hier is zelfs een huwelijk uit ontstaan. In 1964, naar aanleiding van een prijsvraag, werd de naam “Boerenbloaskapel” veranderd in “Rötsjer Jonge”. De kapel voert deze naam heden nog altijd met veel trots.  Omdat alle leden uit de fanfare komen heeft de kapel geen klarinetten. Dit maakt het soms moeilijk in de keuze van muziek, maar dit wordt opgelost door veel naar andere kapellen te gaan luisteren om door inspiratie op te doen.

In de loop van de maand januari 2002 kwam de oprichter en muzikaal leider Zef l’Ortije te overlijden. Harrie Steins werd toen muzikaal leider. Onder leiding van Harrie wordt er om de twee weken gerepeteerd op de zaterdag van 18.00 tot 20.00 uur.

 

 

 

 

 

Vele optredens in binnen -en buitenland zijn door de kapel verzorgd. Vooral de optredens in Dernau tijdens de wijnfeesten hebben indruk gemaakt. Na een eerste optreden met het voltallig korps, was het vervolgens de kapel die enkele jaren de show stal in deze Duitse wijnstreek. Op zaterdagmorgen vertrekken en dinsdag nacht terug in ‘Roa’. Zestien uur lang gespeeld, heel veel muziek gemaakt, veel lol gehad, goed gegeten en ook nog geld verdiend voor de fanfare. Ook optredens in het buitenland, onder andere Prümmern en Meeswijk bij (Maasmechelen) zitten nog vers in de herinnering.

Alle leden van de kapel zijn lid van de fanfare. De kapel nam diverse malen deel aan concoursen en toernooien. En behalve dat de muzikanten veel plezier hadden, waren de optredens ook succesvol. Met een gehuurd volkswagenbusje moesten de muzikanten en instrumenten vervoerd worden. Andere hoogtepunten waren de diverse optredens in tenten en zalen en tijdens zogenaamde kapellentreffen. Veel kapellentreffen heeft de kapel mede verzorgd in de negentiger jaren. Tot laat in de avond werd er muziek gemaakt waar heel veel publiek op af kwam, vele schuren heeft de kapel met haar aansprekende muziek en optreden doen trillen. Tegenwoordig is de belangstelling voor kappellentreffen helaas terug gelopen en zijn er minder in aantal. De “Rotsjer Jonge” organiseert om de twee jaar nog steeds een kapellentreffen met zuster kapellen uit binnen en buitenland. Dit doet de kapel op hoeve de Bongard van de familie Wimmers.

De kapel luistert op de maandag voor hemelvaart de kruisprocessie op naar de Vink. Optredens in verzorgingstehuizen behoren geregeld tot het programma en geven de kapel veel voldoening. De kapel is tevens bij feesten van eigen leden aanwezig zoals babyborrels, bruiloften, kroonverjaardagen en 25-,40-, of 50-jarige bruiloften. De optredens van de afgelopen jaren die de kapel zijn bijgebleven zijn het optreden in het voorprogramma van Vlado Kumpan in Wijnandsrade en Voerendaal, de Pinksterfeesten in Beringe, het optreden op de Floriade en het optreden tijdens het W.M.C. De optredens op uitwisseling met zusterkapellen uit Banholt, Bekergenhout, Meijel, Beringe, Stokkum(B), Rekem(B), Asenraay, Slek Echt en Houthalen(B) houdt de kapel goede herinneringen aan over.

In 2007 werd het gouden jubileum gevierd met een schitterend feest in buurtschap de Vink op de boerderij van Elly en Emiel Steins, fervente supporters van de Rötsjer Jonge. In de annalen is dit jubileum bijgeschreven als het Vinkefieës. Tevens heeft de kapel bij deze gelegenheid is haar eerste Jubileum CD uitgebracht met als titel “Schöne  Erinnerungen”.

DSC_0919