De Kapel

 

Historie Rötsjer Jonge

 

De kapel is ontstaan uit de kerstgroep die vanaf 1938 onafgebroken o.l.v Zef l’Ortye in de kerstnacht het dorp van kerstmuziek voorziet. De bange oorlogsjaren en het niet aangesloten zijn bij de Kulturkammer weerhielden de muzikanten er niet van tijdens de kerstnacht te musiceren. De Duitsers in Roa knepen een oogje dicht(of sliepen), want ook voor hen was het Weihnachten.

Zef l’Ortye richtte in 1957 een Boerenbloaskapel op waarvan hij commercieel, artistiek en muzikaal leider was; kortom Zef deed alles voor zijn kapel. Zijn laatste optredens waren in de kerstnacht van 2001 en het opluisteren van de Stephanusmis op tweede kerstdag van dat zelfde jaar met zijn kerstgroep en zijn kapel.

In de loop van de maand januari 2002 kwam hij te overlijden. Harrie Steins werd toen muzikaal leider.

In 1964, naar aanleiding van een prijsvraag, werd de naam “ Boerenbloaskapel “ veranderd in “ Rötsjer Jonge”.  De kapel nam diverse malen deel aan een concoursen en toernooien. En behalve dat de muzikanten veel plezier hadden, waren de optredens ook succesvol. Met een gehuurd volkswagenbusje moesten de muzikanten en instrumenten vervoerd worden. Andere hoogtepunten waren de diverse optredens in tenten en zalen en tijdens zogenaamde kapellentreffen. Ook optredens in het buitenland, onder andere Prümmern en Meeswijk bij (Maasmechelen) zitten nog vers in de herinnering en een enkeling hield er zelfs een buitenlandse echtgenote aan over.

Het meest sprekend echter waren de optredens tijdens de wijnfeesten in Dernau, in het Ahrdal. Na een eerste optreden met het voltallig korps, was het vervolgens de kapel die enkele jaren de show stal in deze Duitse wijnstreek.

In 2007 werde het gouden jubileum gevierd met een schitterend feest in buurtschap de Vink op de boerderij van Elly en Emiel Steins, fervente supporters van de Rötsjer Jonge. In de annalen is dit jubileum bijgeschreven als het Vinkefieës!.

Heel bijzonder te vermelden is hier, dat Harrie l’Ortye de enige muzikant is die vanaf de oprichting deel uitmaakt van de “Rötsjer Jonge”.

 


kalender

november 2022
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Top